Skip to main content

Există multe învățături, sisteme de credințe, care urmează aceleași principii de bază ale încercării de a trăi viața într-un mod împlinit. Fie că este vorba de „fă altora cum vrei să ți se facă”, de practica meditației sau de a urma cele zece porunci. Dar vechii hawaiieni aveau un mod unic și simplu de a aborda subiectul. Nu este o religie, așa că dacă ești religios, nu este un înlocuitor pentru credințele tale actuale. În schimb, este o modalitate de a aborda viața prin intermediul a șapte principii simple de viață sănătoase.

Cele 7 principii care stau la baza acestei filozofii, acestui stil de viață străvechi sunt:

IKE – Lumea este ceea ce crezi tu că este.

KALA – Nu există limite. Totul este posibil.

MAKIA – Energia curge acolo unde se îndreaptă atenția.

MANAWA – ACUM, este momentul puterii.

ALOHA – A iubi înseamnă a fi fericit.

MANA – Puterea vine din interior.

PONO – Eficacitatea este măsura adevărului.

IKE – Lumea este ceea ce crezi tu că este.

Principiul IKE se concentrează pe puterea gândirii și pe manifestarea dorințelor tale. Să experimentăm!

Fii complet sincer(ă) și completează afirmațiile de mai jos:

Cred că sunt …

Cred că treaba mea este…

Cred că sănătatea mea este…

Cred că lumea este…

Cred că aptitudinea mea de a primi dragoste este…

Cred că… (creează-ți propriile declarații)

Câți dintre noi pot spune că starea lor de spirit a afectat rezultatul unei circumstanțe? Gândurile tale față de oameni, lucruri și situații afectează direct ceea ce lași în viața ta.

Iată o modalitate bună de a te gândi la asta. Dacă vizionezi un film de comedie sau auzi o glumă bună, dar ai gânduri negative față de actorul sau persoana care oferă informațiile, este posibil să nu ți se pară deloc amuzant. Dacă acea persoană ar fi cineva la care te-ai gândit într-o lumină pozitivă, cel mai probabil a-i râde și probabil a-i glumi despre ceea ce ai auzit.

Revino la experiment și împărtășește ceea ce ar completa afirmațiile dacă totul ar decurge așa cum ți-ai dori. Chiar și numai gândindu-te la acest lucru te pune pe drumul cel bun pentru a face din a doua versiune a acestor afirmații realitatea ta.

Gândurile tale sunt puternice și manifestă modul în care se desfășoară o situație. Imaginează-ți  dacă a-i decide să abordezi totul cu un gând pozitiv înainte de a-ți permite să te agăți de orice altă energie exterioară care ar putea modifica modul în care dorești să percepi ceva. Cum ți-ar schimba asta situațiile de zi cu zi? Cum ar schimba asta rezultatele majore ale vieții?

KALA – Nu există limite. Totul este posibil.

Al doilea principiu din Huna pare, pentru mulți, nerealist la prima vedere. Ai putea spune: „Fără limite? Deci pot zbura?”. Nu, nu ai super puteri. Nu poți trage cu laser din ochi.

Dar dacă crezi că nu vei fi niciodată creativ pentru că profesorul tău de artă din clasa a 5-a ți-a spus că pictura ta este groaznică, nu faci decât să te limitezi. Crede ce vrei să obții și îți vei debloca propria lume de abilități nelimitate fără nicio pastilă secretă din filme.

Accesează-ți latura creativă și evită să îți pui limitări în propria minte, permițându-ți să ai cu adevărat capacitatea de a realiza orice. Aceasta este o superputere în sine.

MAKIA – Energia curge acolo unde se îndreaptă atenția.

Dacă îți pui atenția asupra tuturor lucrurilor negative din viața ta, șansele de a ajunge într-un efect de spirală negativă sunt crescute.  Practic este un efect de bulgăre de zăpadă. Simplul act de a permite unui gând negativ să intre în minte te predispune la mai multe gânduri negative.

S-ar putea să existe ceva adevăr în faptul că numai gândindu-se la momente fericite, Peter Pan a zburat înapoi în copilărie. Când gândim pozitiv, ne punem într-o stare de spirit lipsită de griji.

Dacă întâmpini probleme în a primi gânduri pozitive, meditația este un instrument puternic care te va ajută să îți canalizezi energia în zonele care necesită cea mai mare atenție. Înainte de a te gândi cu scepticism la cuvântul „meditație”, înțelege că meditația nu înseamnă doar să stai într-o cameră cu picioarele încrucișate încercând să ai o experiență în afara corpului. Meditația poate fi la fel de simplă ca și gândirea. Cu toții gândim în fiecare zi. Începe să îți acorzi timp pentru a fi conștient de gândurile tale zilnic. În timp, vei ajunge să controlezi unde te duc gândurile tale.

Așa că mergi mai departe și încearcă. Permite-ți să zbori!

MANAWA – ACUM, este momentul puterii.

Știai că experții în meditație au mai puțină activitate cerebrală în zonele minții care merg în planificarea viitorului sau în trecut? Asta pentru că își canalizează energia pe conștientizarea momentului prezent. 

Pentru a înțelege mai bine acest principiu, vom lua rezoluțiile de Anul Nou ca exemplu ajutător. Majoritatea rezoluțiilor eșuează pentru că multe dintre ele sunt înrădăcinate în ceea ce crezi că a eșuat în trecutul tău sau în ceea ce vrei să schimbi în viitor. Este mai probabil să reușești în ceva când ești atât de motivat(ă) încât faci primii pași imediat – chiar acum.

Acționează acum și adu putere gândurilor tale de schimbare și pozitivitate. Ia direcția pe care ai stabilit-o prin IKE și pozitivitatea pe care ai câștigat-o în MAKIA și treci la acțiune cu MANAWA.

ALOHA – A iubi înseamnă a fi fericit.

Cu siguranță ai auzit cuvântul „Aloha”. Există multe utilizări diferite pentru acest cuvânt în cultura Hawaiiană. Cele mai de bază însemnătăți sunt „bună ziua”, și „la revedere”. Dar, în cultura antică hawaiiană, se referă de fapt la a vedea în cineva și a respira împreună. Dar mai mult decât orice, este și dragoste.

Indiferent cum este folosit cuvântul, ar trebui să provină întotdeauna dintr-un loc de compasiune. ALOHA este un mod de viață care te aduce mai aproape de inima ta.

Condu prin exemplu. Iubește ceea ce este în jurul tău, bine și rău. Acest lucru te va ajuta să înțelegi cum funcționează universul și să le arăți celor care sunt rătăciți pe calea lor că există emoții mai puternice în lume decât ura.

MANA – Puterea vine din interior.

Vechea regalitate hawaiiană obișnuia să ascundă rămășițele strămoșilor lor după ce aceștia au murit. Unul dintre motivele acestei acțiuni era credința că, dacă celelalte clanuri rivale găseau rămășițele și le furau, vor primi MANA. Mana poate însemna energia vitală, dar se poate referi și la puterea de influență pe care o are cineva în timpul vieții.

Dar mana nu este rezervată regilor și reginelor. Toți o avem. Și nu vine de la haltere la sală.

Când sufletul tău poate inspira un alt suflet, acesta este MANA. Când credința ta în ceva este atât de puternică încât îi poți convinge pe alții să se alăture unei cauze pozitive, asta este MANA. Și când inima ta este curată și ceilalți pot vedea că intențiile tale sunt bune, acesta este MANA.

Este, de asemenea, ceva la care putem lucra să îmbunătățim și să realizăm în fiecare zi. În societatea de astăzi, deseori simțim că suntem neputincioși. Amintește-ți că ai o putere în tine pe care nimeni nu o poate lua – MANA.

PONO – Eficacitatea este măsura adevărului.

Majoritatea hawaienilor văd PONO ca fiind cel mai valoros principiu dintre toate principiile Huna. La fel ca „Aloha”, PONO este greu de rezumat.

A trăi PONO înseamnă a trăi la cea mai înaltă abilitate morală, în concordanță cu adevărul tău. Și dacă aplici conceptul de KALA, atunci știi că singurele limite ale cât de bun din punct de vedere moral poți fi sunt limitele pe care ți le pui.

În societatea occidentală, exemplele de a trăi PONO ar putea fi prin acte aleatorii de bunătate, tratarea vecinului tău așa cum ai vrea să fii tratat, spunând adevărul sau voluntariat. Aduce bucurie? Dacă acțiunea este eficientă în a aduce bucurie, atunci aceasta este măsura ei de adevăr. Și a trăi prin acel adevăr înseamnă a trăi PONO.

În concluzie, antrenează-ți mintea să se gândească la cum vrei să fie lumea din jurul tău. Fii bun, fii iubitor și antrenează-ți mintea să trăiască în prezent. Lucrează pe fiecare dintre cele 7 principii pe rând. Aplică-le în profunzime în diferite aspecte ale vieții și observă ce poate face universul pentru a-ți răspunde.

Dacă dorești să afli mai multe despre cultura hawaiiană și să faci o imersie introductivă în Huna, înscrie-te la mini cursul nostru gratuit aici.