Skip to main content

Știi că „Aloha” este folosit ca zi de zi în insulele Hawaii pentru a spune „Bună ziua”, „La revedere” și „Te iubesc”. Ceea ce știu nativii este că Aloha este mai mult decât atât. Există mai mult sens în spatele fiecărei litere a acestui cuvânt. Oamenii care practică Aloha știu că este o stare de spirit pe care o poate atinge oricine, nativ din Hawaii sau nu.

Nu există cuvinte pentru a descrie semnificația aloha, deoarece există mai mult în spiritul cuvântului. Legenda spune că spiritul din spatele aloha a fost învățat copiilor hawaiieni cu mult timp în urmă ca un mod de viață încorporat în următorul acronim:

„A” poate însemna „ala” și „ao”, adică atenție vigilentă și lumină.

Atât de mulți oameni trec prin viață concentrându-se pe altceva decât pe ceea ce fac. De exemplu, atunci când merg pe stradă sunt atenți la telefon, la notificări, e-mail și programul zilei, în loc să fie atenți pe ceea ce se întâmplă în jurul lor – cum vântul mișcă frunzele copacilor, cum păsările cântă. 

Ei bine, de ce nu ne luăm un minut pentru a conecta cu locul în care suntem? Vezi tu, suntem ceea ce facem în mod repetat. Comportamentele, atât bune cât și rele, conturează ceea ce suntem acum și ce urmează să devenim. 

Pentru „ao” e ceva mai simplu. Avem o alegere de făcut – să urmăm calea întunecată, sau cea luminată. Mulți oameni ar face lucruri negative dacă ar avea de ales. Și toți avem această alegere de făcut. Trebuie doar să decidem la un moment dat că ne dorim lumină pe calea noastră. 

„L” înseamnă „Lohaki”, adică uniune. Este un cuvânt cu o semnificație puternică, ce trebuie aplicat în cele 2 arii majore din viața ta: în interiorul și exteriorul tău. Știm cu toții că este foarte dificil să duci la bun sfârșit lucrurile când nu există unitate.

„Lokahi” în interior înseamnă că trebuie să înveți să ai încredere în intuiția și mintea ta. Nu lăsa una să o depășească pe cealaltă și asigură-te că le aduci pe aceeași lungime de undă înainte să faci orice. Dacă una strigă împotriva celeilalte, atunci încearcă să-ți dai seama de ce se întâmplă asta și împacă-le.

Lokahi clădește putere și te va face mai puternic(ă) pentru călătoria ta, pe calea ta.

„O” înseamnă „oia’i’o”, adică adevăr și sinceritate. 

Simplu spus – fii adevărat… cu toată lumea, inclusiv cu tine, tot timpul. Imaginează-ți pentru un moment că ești sincer(ă) în relația ta de cuplu tot timpul și că partenerul/partenera este 100% deschis(ă) și sincer(ă) cu tine. Gata cu ghicitul, cu întrebările, cu adevăruri pe jumătate. Ești sincer(ă) și spui ce ai pe inimă, ce te frământă. Și asta e cheia. 

„H” înseamnă „Ha’aha’a”, adică modestie. Este important să rămâi modest(ă) și să recunoști că nu ești centrul universului. Ego-ul este o capcană mare în drumul către evoluția spirituală. Fiecare dintre noi are propriile lupte și experiențe, iar a fi conștient(ă) de asta te ajută să fii mai empatic(ă) și mai respectuos/respectuoasă față de ceilalți. Să fii recunoscător/recunoscătoare pentru ceea ce ai și să îți arăți recunoștința față de cei din jurul tău.

În momentul în care joci jocul puterii, mereu va trebui să știi mai multe ca alții. Dacă joci jocul „datului mare”, mereu va trebui să ai mai multe ca alții. Pe de altă parte, cu cât împărtășești mai mult din cine ești, cu atât mai mult se întoarce la tine, adică primești din ce în ce mai multă energie. Amintește-ți să rămâi modest. Dacă crezi că știi mai multe ca alții, atunci trebuie să demonstrezi, iar în clipa în care trebuie să o demonstrezi, devine putere și în momentul în care este putere nu este ultimul A…

Ultimul „A” înseamnă „Aloha”, adică iubire adevărată, absolută. În momentul în care crezi că ești mai bun decât altcineva, în clipa în care faci comparații, judecăți și judecăți spirituale, te separi de iubirea absolută. În acel moment renunți la scânteia esenței divine care vine din spiritul pur, iubirea care suntem, noi toți. În momentul în care faci comparații, nu ești HA’A HA’A. 

ALOHA are o semnificație profundă în cultura Hawaiiană. Ne amintește să fim prezenți acum și aici, să alegem calea luminată și să fim uniți atât în interiorul nostru, cât și în relațiile noastre cu ceilalți. Aloha înseamnă toate de mai sus și multe altele.

Așadar, începe să trăiești ALOHA în fiecare zi și să te bucuri de frumusețea și înțelesul acestui concept hawaiian în fiecare aspect al vieții tale!